Merhaba. Bu yazımızda sahip olduğunuz “mevcut pasaportunuza” ek olarak “ikinci bir pasaport” alıp almayacağınızı veya nasıl alacağınızı kısaca anlatacağım. Yine sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

Öncelikle mevcut pasaportunuza ek olarak 2. bir pasaport alabilirsiniz. Bu konuda hiçbir sıkıntı veya yasal engel yoktur.

Örneğin; hali hazırda yeşil pasaporta sahipseniz yeni bir başvuru ile bordo pasaport alabilirsiniz. Yine farklı bir şekilde gri bir pasaportunuz varsa bordo pasaport alabilirsiniz. Tam tersine bordo pasaportunuz var yeşil pasaportta alabilirsiniz. Kısaca en fazla 2 adet pasaport alabilirsiniz.

Genel olarak yeşil veya gri pasaportu olanlar “bordo” pasaporta başvurduğu için aşağıda bu konudan bahsedeceğim. Çoğunlukla yeşil veya gri pasaportlar gezme – tozma dışında pek işe yaramıyor. Ticari veya kişisel işler söz konusu olduğunda bordo pasaport almanız lazım.

Burada unutulmaması gereken konu başvuracağınız ilgili pasaportun “pasaport harcı ve değerli kağıt bedelini” ödemeniz gerekiyor. Yani benim yeşil pasaportum var o yüzden ödeme yapmayacağım gibi bir durum yok. Başvurduğunuz pasaportun gereklilikleri neyse onu yapmanız gerek.

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)
  • Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil)
  • Hizmet Damgalı Pasaport (Gri)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah – Dışişleri Bakanlığınca verilir.)
  • Geçici Pasaport (Pembe – Dış Temsilciliklerce verilir.)
  • Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilir.)

Çift pasaport, bir kişinin aynı anda iki adet Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olması anlamına gelir. Bu iki pasaport, dış görünüş olarak birbirinden ayırt edilemez. Türkiye’de bir kişi en fazla iki geçerli pasaporta sahip olabilir.

İkinci Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

11.06.2024 tarihi itibariyle, ikinci pasaport başvurusu süreci hakkında güncel ve sağlıklı bilgileri sizinle paylaşmak amacıyla bu rehberi hazırladık. Varsayalım yeşil veya gri pasaportunuz var ve bordo pasaport almak istiyorsunuz.

1. Adım: E-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Üzerinden Randevu Alın

İlk olarak, E-devlet üzerinden ilçe nüfus müdürlüğüne randevu almanız gerekmektedir. Bu adım, başvuru sürecini hızlandıracak ve randevu sırasında uzun süre beklemenizi önleyecektir. Unutmayın dilediğiniz ilçe nüfus müdürlüğünden dilediğiniz zamanda başvurulabilirsiniz. Aynı zamanda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden de randevu alabilirsiniz. İkisi de benzer işler. Altta bağlantısını bırakıyorum, isterseniz Google amcaya “pasaport randevusu al” diyerek te bu bağlantılara ulaşabilirsiniz.

2. Adım: Pasaport Harcı ve Değerli Kağıt Bedelini Ödeyin

Tabi randevuya gitmeden önce, Dijital Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden pasaport harcı ve değerli kağıt bedelini iki ayrı kalem halinde ödemeniz gerekiyor. Ödemeyi kredi kartı ile yapabileceğiniz gibi, bazı kamu bankalarının mobil şubelerinden de nakit olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, ödeme yaparken size en yakın vergi dairesini seçebilirsiniz. Tavsiye olarak mobil bankacılık kullanın. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi bankaların mobil bankacılıklarında “ÖDEMELER – VERGİ – PASAPORT” kısmına giderek “PASAPORT HARCI” ve “PASAPORT SATIŞ BEDELİ” ücretlerini ödeyin. Bazı bankalar ikisini birden ödemenize izin veriyor. Şu anda ücretler aşağıdaki gibi. Ayrıca başkasının mobil bankacılığını kullanarak “başvuru sahibinin TC Kimlik Numarası” ile ödeme yapabilirsiniz. Randevuya giderken ödeme dekontunu yanınızda almanıza gerek yok, sistem üzerinden ödeme bilgileri görülebilmektedir.

Tabii, aşağıda pasaport harçları ve defter bedellerini içeren tabloyu bulabilirsiniz:

SüreHarç Bedeli (TL)Defter Bedeli (TL)Toplam (TL)
6 Ay1.639,30790,002.429,30
1 Yıl2.396,60790,003.186,60
2 Yıl3.912,60790,004.702,60
3 Yıl5.558,30790,006.348,30
3+ Yıl7.833,00790,008.623,00
2024 Yılı itibariyle Pasaport Harç Bedeli ve Defter Bedeli

Bu tablo, pasaport süresine göre ödemeniz gereken harç ve defter bedellerini göstermektedir. Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. Yanlış ödeme yaptıysanız vergi dairesine gidip “bir formla başvurarak” ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz.

  • Dijital Vergi Dairesi Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme: Tıkla
  • Dijital Vergi Dairesi Pasaport Harcı Ödeme: Tıkla

3. Adım: Gerekli Belgeleri Hazırlayın

Randevuya giderken yanınızda aşağıdaki belgeleri bulundurmanız gerekmektedir. Bunları yanınıza almadan randevuya gitmeyin. Sürücü belgesi vs. olmaz. Normal kimliğiniz olması gerekiyor.

  • Kimliğiniz. (Resmi TC Kimliğiniz.)
  • Mevcut Pasaportunuz. (Pasaport geri alınmaz, sadece bakacaklar.)
  • 6 ay içinde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf. (Biometrik olandan.)

4. Adım: Sürecin Tamamlanması

Randevu sırasında yukarıda belirtilen belgeleri sunarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru işlemi oldukça hızlı ve basit bir şekilde, yaklaşık 10 dakika içinde tamamlanmaktadır.

İkinci Pasaport Başvurusu İçin Gerekçe ve Dilekçe Gerekmez

Eskiden çok eskiden ikinci pasaport başvurusunda bir dilekçe falan ile başvuruluyordu. Şuanda buna gerek yok veya ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Her talep eden kişiye sorgusuz sualsiz ve dilekçesiz pasaport verilmektedir. Bilgi amacıyla görevliye kısaca şu anda şu pasaporta sahibim diyebilirsiniz.

Mevcut Pasaportunuzun Geçerlilik Süresi

Başvuru sırasında mevcut pasaportunuzun geçerlilik süresine bakılmamaktadır. İster bir yıl ister dokuz yıl kalmış olsun, pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Eski Pasaport ve Vizeler

Eski pasaportunuza herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Yeni pasaportunuzu aldıktan sonra, eski pasaportunuzdaki vizeler geçerliliğini korumaktadır. Yeni pasaportunuzu vize başvurusu için gönderip, eski pasaportunuzla seyahat edebilirsiniz.

Başvurudan yaklaşık 10 gün sonra yeni pasaportunuz elinize ulaşmaktadır. Bu süreç, hızlı ve zahmetsiz bir şekilde tamamlanmakta olup, gerekli adımları takip ettiğinizde herhangi bir sorun yaşamadan yeni pasaportunuza sahip olabilirsiniz. Ancak yıl sonunda başvuru yaparsanız yığılma olduğundan pasaportunuz geç gelecektir.

Paylaş.

Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Alper, bir firmanın AR-GE bölümünde çalışarak biyolojik çeşitlilik ve tarımda sürdürülebilirlik üzerine projeler üretiyor. Mikroskobik dünyayı keşfetmek ve doğaya faydalı çözümler bulmak için tutkuyla çalışıyor.

Yanıt Bırakın.

Exit mobile version