Yeşil pasaport (veya resmi adıyla Hususi Pasaport) belirli kriterleri karşılayan devlet memurlarına ve onların aile üyelerine verilen, 10 yıl süreyle geçerli bir pasaport türüdür. Rengi yeşil olduğu için yaygın olarak “yeşil pasaport” olarak da bilinir. Hususi pasaport sahiplerine pek çok avantaj sunar. Bu pasaport, birçok ülkeye belirli bir süre için vizesiz giriş imkânı sağlar. Sahipleri, sadece uçak bileti alarak ve check-in yaparak, ek prosedürlere gerek kalmadan seyahat edebilirler.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

NoKimler Yeşil Pasaport Alabilir?
1TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar
2Kadro derecesi 1, 2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken emekli olan devlet memurları.
31, 2 ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken emekli olan devlet memurları.
4Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1, 2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları.
5Görevleri süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları.
6Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak, sosyal güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, kamu görevlisi olmak, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan veya çekilen personel.
7Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından; özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak, kapsam dışı personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.
8Yukarıdaki 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
918 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
10Hususi Pasaportlar 10 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport başvurusu yapacak kişilerin aşağıda bilgisi verilen gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.

  1. Başvuru Yapmak:
    • Yukarıda şartları taşıyan kişiler, yeşil pasaport almak için Müdürlüğünden başvuru yapması gerekir. (Örneğin bir polis memuru; İl Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğüne başvurmalıdır. Eğer polis okullarında görev yapıyorsa, Polis Okulu Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğüne başvuru yapması gereklidir.)
    • Yeşil pasaport almak isteyen kişi ilgili Müdürlüğüne giderek yeşil pasaport talebini iletir. Görevli, “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu“nu doldurmasını isteyebilir veya formu bilgisayar ortamında doldurarak ilgili müdüre imzalattıktan sonra kişiye teslim eder.
  2. Biyometrik Fotoğraf:
    • Son 6 ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf gereklidir. Çocuklar dahil tüm başvuru sahiplerinin biyometrik fotoğraf çektirmesi zorunludur. Fotoğraflar, İl Nüfus Müdürlüğüne başvuru sırasında (İlçe değil Valiliklerde bulunan İl Nüfüs Müdürlüğüne) teslim edilir. Pasaport işlemleri için taratıldıktan sonra fotoğraflar geri verilir. Bu nedenle fazladan fotoğraf çektirmeye gerek yoktur.
  3. Pasaport Defter Bedeli Ödeme:
    • Herhangi bir bankadan veya vergi dairesinden, yeşil pasaport alacak her kişi için T.C. kimlik numarasını belirterek pasaport defter bedelini ödeyin. Yeşil pasaport sahipleri harç bedelinden muaftır, sadece pasaport defter ücretini öderler. 2024 yılı için bu ücret 790 TL’dir. Mobil bankacılık üzerinden de ödeme yapılabilir. Ödeme sırasında dekonta gerek yoktur, sistem üzerinde görevli başvuru sırasında görüntüleyebilir.
  4. Başvuru Yerleri:
    • Yeşil pasaport başvurusu için herhangi bir İl Nüfus Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. İkamet ettiğiniz yerin önemi yoktur, İlçe Nüfus Müdürlükleri başvuru yeri değildir. İl nüfus müdürlükleri valilikler içinde yer alır. Randevu almak için Nüfus Genel Müdürlüğü veya e-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Randevular her kişi için ayrı ayrı alınmalı ve saatleri birbirine yakın olmalıdır. Yıl sonuna doğru yığılmayı önlemek için bazı yerlerde Cumartesi günleri hizmet verilebilir.

Özetle:

  • Personel müdürlüğünden yeşil pasaport talep formunu alın.
  • Biyometrik fotoğraflarınızı çektirin.
  • Pasaport defter bedelini ödeyin.
  • Randevunuzu alın.
  • Randevu günü, pasaport alacak herkes İl Nüfus Müdürlüğünde hazır bulunmalıdır. Sistemde kayıtlı parmak iziniz varsa doğrulama için bir kere okutulur. 7 yaşını tamamlamış çocukların parmak izleri, 12 yaşını tamamlamış olanların ise imzaları alınır. Önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların da başvuru sırasında getirilmesi gerekmektedir.

Sorularınız varsa yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

13.06.2024 tarihi itibariyle, yeşil pasaport başvurusu süreci hakkında güncel ve sağlıklı bilgileri sizinle paylaşmak amacıyla bu rehberi hazırladık. Varsayalım yeşil pasaport almak istiyorsunuz.

1. Adım: E-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Üzerinden Randevu Alın

İlk olarak, E-devlet üzerinden il nüfus müdürlüğüne randevu almanız gerekmektedir. Bu adım, başvuru sürecini hızlandıracak ve randevu sırasında uzun süre beklemenizi önleyecektir. Unutmayın dilediğiniz il nüfus müdürlüğünden dilediğiniz zamanda başvurulabilirsiniz. Aynı zamanda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden de randevu alabilirsiniz. İkisi de benzer işler. Altta bağlantısını bırakıyorum, isterseniz Google amcaya “pasaport randevusu al” diyerek te bu bağlantılara ulaşabilirsiniz.

2. Adım: Pasaport Değerli Kağıt Bedelini (Defter Bedelini) Ödeyin

Tabi randevuya gitmeden önce, Dijital Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden pasaport defter bedelini (değerli kağıt bedelini) ödemeniz gerekiyor. Ödemeyi kredi kartı ile yapabileceğiniz gibi, bazı kamu bankalarının mobil şubelerinden de nakit olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, ödeme yaparken size en yakın vergi dairesini seçebilirsiniz.

Tavsiye olarak mobil bankacılık kullanın. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi bankaların mobil bankacılıklarında “ÖDEMELER – VERGİ – PASAPORT” kısmına giderek “PASAPORT SATIŞ BEDELİ” ücretlerini ödeyin. Şu anda (2024) ücretler 790 TL‘dir. Her başvuran için ayrı ayrı 790 TL ödenmesi gerekiyor. Ayrıca başkasının mobil bankacılığını kullanarak “başvuru sahibinin TC Kimlik Numarası” ile ödeme yapabilirsiniz. Randevuya giderken ödeme dekontunu yanınızda almanıza gerek yok, sistem üzerinden ödeme bilgileri görülebilmektedir.

Unutmayın Yeşil Pasaportlar harç bedelinden muaftır. Yanlış ödeme yaptıysanız vergi dairesine gidip “bir formla başvurarak” ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz.

  • Dijital Vergi Dairesi Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme: Tıkla

3. Adım: Gerekli Belgeleri Hazırlayın

Randevuya giderken yanınızda aşağıdaki belgeleri bulundurmanız gerekmektedir. Bunları yanınıza almadan randevuya gitmeyin. Sürücü belgesi vs. olmaz. Normal kimliğiniz olması gerekiyor.

  • Kimliğiniz. (Resmi TC Kimliğiniz.)
  • 6 ay içinde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf. (Biometrik olandan.)
  • Sizle beraber pasaport başvuru yapacak herkesin fotoğrafı ve kimliği.
  • Randevu günü tüm başvuru yapanlar hazır bulunmalıdır.
  • Çalışanlar için (devlet memuru) müdürlüklerinden alacakları başvuru talep formları.
  • Pasaport Defter Bedelinin yatırılmış olması.

4. Adım: Sürecin Tamamlanması

Randevu sırasında yukarıda belirtilen belgeleri sunarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru işlemi oldukça hızlı ve basit bir şekilde, yaklaşık 10 dakika içinde tamamlanmaktadır.

5. Adım: Pasaportun Teslim Edilmesi

Yeşil pasaport başvurusu yaptıktan sonra işlemler genellikle hızlı bir şekilde tamamlanır. Başvurunuzu İl Nüfus Müdürlüğü‘ne yaptıktan sonra, pasaportunuzun basım süreci başlar. Ortalama olarak, pasaport başvurusu tamamlandıktan sonra 7-10 iş günü içinde pasaportunuz basılır ve adresinize PTT kargo ile teslim edilir. Bu süre, yoğunluk durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, başvurunuzun ardından E-Devlet üzerinden durumunuzu takip ederek sürecin ne aşamada olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca yıl sonunda başvuru yaparsanız yoğunluktan dolayı 2-3 ay pasaportunuz gelmez. Bu nedenle pasaportunuzu yıl içinde yapın.

Aile Nedeniyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport sahibiyseniz, belirli aile üyeleri de bu haktan yararlanabilir.

  • Eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuklarınız otomatik olarak yeşil pasaport alabilirler.
  • 25 yaşın altındaki çocuklarınız, eğer sizinle birlikte yaşıyorlar, evli değiller, sigortalı bir işte çalışmıyorlar ve öğrenimlerine devam ediyorlarsa (öğrenci olduklarını belgelemek kaydıyla) yeşil pasaport alabilirler. Yaşı ne olursa olsun, zihinsel, ruhsal veya bedensel engelli çocuklarınız da sizinle yaşıyor, bekar ve işsiz iseler, bu haktan yararlanabilirler. Engellilik durumunu, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmektedir.
  • Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport hakkına sahip çocuklar, ebeveynlerinin hiç pasaportu olmasa bile başvuru yaparak yeşil pasaport alabilirler. Ancak, sigortalı bir işe başladıklarında pasaportlarını iade etmek zorundadırlar.
  • Yeşil pasaport alma hakkı olanların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmez.
  • Yeşil pasaportun geçerlilik süresi, yeni düzenleme ile 10 yıla çıkarılmıştır (Mayıs 2022).

Yeşil Pasaport Alabilmek İçin Gerekli Belgeler

Çalışanlar İçin

  • Hususi Pasaport Talep Formu: Bu form, düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerlidir. Hak sahibinin çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanır ve daha önce İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gönderilmiş imza sirküsü yetkili kişi tarafından onaylanır. Form, hak sahibi ile birlikte pasaport alacak diğer aile fertlerinin kimlik bilgilerini içerir.

Emekliler İçin

  • Emeklilik Yazısı: Emniyet Müdürlüklerine daha önce verilmiş olsa dahi, Müdürlüğümüze yapılacak ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına emekli olunan kurumdan alınacak yazıdır. Bu yazı, emekli olunan tarihteki kadro derecesi ve görev unvanını gösterir. Örneğin, öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, doktorlar için İl Sağlık Müdürlüğünden alınacaktır. Belgeye dair tereddütler olduğunda hak sahibinden yeniden istenebilir.

İstifa/Çekilme İçin

  • İstifa/Çekilme Yazısı: Emniyet Müdürlüklerine daha önce verilmiş olsa dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına istifa veya çekilme olunan kurumdan alınacak yazıdır. Bu yazı, kadro derecesi ve görev unvanını gösterir. Örneğin, öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, doktorlar için İl Sağlık Müdürlüğünden alınacaktır. Belgeye dair tereddütler olduğunda hak sahibinden yeniden istenebilir.

Hak Sahibi Merhum ise

  • Merhum Hak Sahibi İçin Yazı: Emniyet Müdürlüklerine daha önce verilmiş olsa dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, hak sahibinin eş adına, hak sahibinin çalıştığı kurumdan alınacak yazıdır. Bu yazı, vefat edilen tarihteki kadro derecesini ve görev unvanını gösterir. Örneğin, öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, doktorlar için İl Sağlık Müdürlüğünden alınacaktır. Belgeye dair tereddütler olduğunda hak sahibinden yeniden istenebilir.

Not: Yukarıda belirtilen belgeler, hem hususi pasaport ilk başvuru hem de hususi pasaport yenileme işlemleri için gereklidir.

Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilirler:

  • Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri.
  • Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge.
  • İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge.
  • Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge.
  • 18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname.
  • Öğrenci belgesi: Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için.
  • Vesikalık Fotoğraf: 2 adet biyometrik fotoğraf (5 x 6 cm).
  • Kimlik: Nüfus cüzdanının aslı.

Hususi Damgalı Pasaport Talebinde Bulunacak Emekli/Müstafi Hak Sahibinin Eş ve Çocukları İçin Gerekli Belgeler

  1. Muvafakatname ve Vekaletname:
    • Hak sahibinin 18 yaşından küçük çocukları için şahsen veya noter tarafından düzenlenen muvafakatname ve vekaletname. (Bu emekli/Müstafi olanlardan istenebilir, normal başvurularda öğrenci belgesi istenmez, sistemde otomatik görünüyor.)
    • 18 yaşından büyük çocuklar için sadece noter tarafından düzenlenen vekaletname.
    • Eğer hak sahibi emekli veya istifa etmişse, başvuru sırasında bizzat bulunması gerekmektedir. Bulunamıyorsa, eş ve çocuklar için noter tasdikli vekaletname vermesi gerekmektedir. Çocuk için verilen vekaletnamede, “Hususi damgalı pasaport talebinde bulunduğum 25 yaşını tamamlamamış çocuğum/çocuklarımın öğrenci olduğunu, herhangi bir işte çalışmadığını, evli olmadığını beyan edip ayrıca hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum” ifadesi, eş için ise “eşimin hususi damgalı pasaport hakkımdan yararlanmasına izin veriyorum” ifadesi yer almalıdır.
    • Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet sahibi ebeveynin muvafakati aranacaktır.
    • Boşanma davasının devam sürecinde, mahkemenin verdiği ara karara göre işlem yapılacaktır.
    • Hak sahibinin vefatı halinde, ergin olan çocuklar için muvafakat aranmayacak, ergin olmayan çocuklar için sağ olan ebeveynin veya yasal temsilcisinin muvafakati gerekecektir.
  2. Öğrenci Belgesi:
    • Ebeveynlerinin hakkından dolayı yeşil damgalı pasaport alacak çocuklar için gereklidir. Öğrencilik durumu sistemde doğrulanabiliyorsa, belge talep edilmez. Öğrenci olmayan ergin olmayan çocuklara 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.
  3. Sağlık Kurulu Raporu:
    • Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için gereklidir. Sürekli bakıma muhtaç olduğunu gösteren, “ağır engelli” ibareli veya engel oranı %50 ve üzeri olan süresiz geçerliliği olan sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.
  4. Biyometrik Fotoğraf:
    • Son altı ay içinde ICAO standartlarında çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf.
  5. Kimlik Belgeleri:
    • T.C. Nüfus Cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi.
  6. Pasaport Defter Bedeli:
    • Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Pasaport defter bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilir. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.

Ergin Olan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hizmet ve Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar

  1. İş sahibi olmamak
  2. Bekar olmak
  3. Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak
  4. 25 yaşını doldurmamış olmak
  5. Öğrenci olmak
    • Öğrenci olduğuna dair okullarından alınmış e-imzalı veya ıslak imzalı belge ya da e-devletten alınmış öğrenci belgesi (60 gün süreli).
  6. Stajyer olarak çalışanlar için
    • Sosyal Güvenlik Kurumundan ıslak imzalı, kaşeli ve mühürlü stajyer olduğunu gösterir belge.

Engelinden Dolayı Sürekli Bakıma Muhtaç Olan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hizmet ve Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar

  1. İş sahibi olmamak
  2. Bekar olmak
  3. Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak
  4. Sürekli bakıma muhtaç olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu
    • Sürekli bakıma muhtaç” ibareli sağlık kurulu raporu, “ağır engelli” ibareli rapor veya engel oranı %50 ve üzeri süresiz geçerliliği olan sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

Dikkat Edilecek Önemli Hususlar

  • Pasaport Talep Formlarının İmzalanması:
    • Hususi pasaport almaya hakkı olan personelin bağlı olduğu kurum veya kuruluş, her yıl düzenli olarak veya değişiklik olduğunda hemen, pasaport talep formu veya belgelerini imzalamaya yetkili kişilerin imza sirkülerini İl Nüfus Müdürlüğüne göndermelidir.
    • Bu pasaport talep formu veya belgeleri, imza sirküleri gönderilmiş yetkililerce imzalanarak onaylanmalıdır.
    • Aksi halde, imza sirküleri gönderilmemiş olan veya geçerlilik süresi sona ermiş imza sirküleri nedeniyle pasaport talep eden personelin evrakları işleme alınmaz.
  • Vefat Durumu:
    • Hak sahibi ebeveynin vefatı halinde, çocukları hususi damgalı pasaport alabilirler.
    • Vefat eden hak sahibinin eşi, başkasıyla evlenmemiş olması kaydıyla, hususi pasaport alabilir.
  • Pasaport Talep Formları:
    • Emeklilik ve istifa yazılarında, memurların bizzat sahip oldukları kadro dereceleri belirtilmelidir (örneğin: 657 sayılı DMK’ya tabi 1. veya 2. veya 3. kadro derecesi).
    • Maaş kesenekleri veya emeklilik kesenekleri yazılmamalıdır (örneğin: “1. derecenin 2. kademesi” veya “2/3” veya “2. derece 2. kademededir” gibi).
    • Hususi pasaport işlemlerinde memurların maaş dereceleri dikkate alınmaz. Kadro derecelerinin yazılması gerekmektedir.
  • Reşit Olmayan Çocuklar:
    • Reşit olmayan çocuklar için her pasaport başvurusunda yeniden muvafakatname verilmelidir.
  • Belediye Personelleri:
    • Belediye personellerinin formlarında mutlaka 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi oldukları ve kadro derecelerinin 1. veya 2. veya 3. derece olduğu belirtilmelidir.
  • Pasaport Kaybı:
    • Pasaportunu kaybedenler en kısa sürede Müdürlüğe müracaat etmelidir.
  • Harç Muafiyeti:
    • Hususi damgalı (yeşil) pasaportlar harçtan muaftır. Sadece pasaport defter bedeli ödenmelidir.
    • Banka veya Maliye veznelerine hususi pasaport alacağınızı belirterek sadece pasaport defter bedeli ödemeli ve başka ücret ödememelisiniz.
    • Ücret PAS.D.BDL (Pasaport Defter Bedeli) olarak ödenmelidir. PAS.HRÇ.BDL (Pasaport Harç Bedeli) ödenmez.
  • Pasaport Geçerlilik Süresi:
    • Hususi Pasaportlar, hak sahibi memur/emekli/istifa edenler ve eşleri için 10 yıl süreyle verilir.
    • Çocuklar için 18 ve 25 yaş sınırı uygulanır.
    • Belediye Başkanları için görev süresine göre belirleme yapılır.

Yeşil Pasaport Süresi Ne Kadar?

Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması nedeniyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır.

Yeşil Pasaport Yenileme

Yeşil pasaportunuzu yenileyebilmek için eski pasaportunuzun süresinin dolması gerekmektedir. Yenileme işlemi Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresi uzatılırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir. (Aslında ücretsizden ziyade sanki ilk kez başvuruyormuş gibi yeniden başvuru yapılır. Defter bedeli tekrar yatırılır ve ilk kez başvuruyormuş gibi işlemler yapılır.)

Yenileme İşlemi için İstenen Belgeler

  • Yeşil pasaport alırken istenen belgelere ek olarak eski pasaportunuz. Aslında istenmiyor ama genede yanınızda bulundurun. Eski pasaport sizde kalıyor.
  • Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden e-başvuru yaparak sadece defter bedelini yatırarak yeşil pasaport yenileme işlemlerini yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti

Yeşil pasaport harcı alınmamaktadır. İlk kez hususi pasaport alacaklardan ve yenileme yapacaklardan sadece defter bedelini ödemeleri talep edilmektedir. 2024 yılı yeşil pasaport defter bedeli tüm başvuru süreleri için 790 TL‘dir.

Yeşil Pasaportun Avantajları

Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Yeşil pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.

Yeşil Pasaportla Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler

Hususi (yeşil) pasaportu olanların sahip olduğu bazı ayrıcalıklar bulunmaktadır. Bunlardan biri de vize almalarına gerek kalmadan bazı ülkelere seyahat edebilmeleridir. Yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz gidebileceği ülkeler arasında belirli ülkeler yer almaktadır.

Yeşil Pasaport Alma Şartları

Yeşil pasaport, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolu memurlara ya da bu şartları sağlayan emekli memurlara, eski bürokratlara, bazı şartları sağlayan ihracat yapan iş insanlarına, il ve ilçelerde görev yapan ya da birinci dereceden emekli olan belediye başkanlarına, devlet sporcuları gibi kişilere ve uygun şartları sağlayan aile üyelerine verilir.

Aile Üyelerinin Yeşil Pasaport Alma Şartları

Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde yeşil pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet sahibi ebeveynin onayı aranır.

Yeşil pasaport hak sahibinin vefatı halinde reşit olan çocuklar için yasal temsilci aranmaz, reşit olmayan çocuklar için sağ olan ebeveynin ya da yasal temsilcisinin onayı gerekir.

Eş durumundan dolayı şart aranmaksızın yeşil pasaporta sahip olunabilir.

İhracat Yapan Kişilerin Yeşil Pasaport Alma Şartları

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan (3 yıllık toplam ihracatı 1.5 milyon dolar üzerinde olan) ihracatçı firma temsilcilerine yeşil pasaport verilir. İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanları bu hususi damgalı pasaport hakkından yararlanabilir.

Kaç Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir?

Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.

Yeşil Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yeşil pasaport kaç günde çıkar?

Başvuru yaptıktan sonra kişiselleştirilen pasaportlar PTT kargo ile il merkezlerine 1 ila 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde teslim edilebilmektedir.

Hususi damgalı talep formu nereden alınır?

Hususi/Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formunu https://randevu.nvi.gov.tr web sitesi üzerinden temin edebilirsiniz. Tabi müdürlüğünüzde zaten bulunduğundan bunu indirmenize gerek yok.

Hususi pasaport ne kadar süreli verilir?

Hususi damgalı yeşil pasaportların geçerlilik süresi; yerli ve milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir.

Yeşil pasaportun süresi nasıl uzatılır?

Yeşil pasaportunuzun süresini uzatmak için Haziran 2010’dan sonra düzenlenmiş ve fiziki olarak kullanılamayacak şekilde hasar görmüş pasaportunuz ile il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine şahsen müracaat etmeniz gerekir. Hususi (yeşil) pasaport uzatma işlemi ücretsiz yapılmaktadır.

Yeşil pasaportlar nerede yenileniyor?

Yeşil yani hususi pasaportlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yenilenmektedir.

Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir?

Yeşil pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.

Amerika’ya yeşil pasaportla gidilir mi?

Yeşil pasaportla vizesiz gidebileceğiniz yerler arasında Amerika yer almamaktadır. Amerika için ayrıca vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

Yeşil pasaport Rusya’da geçerli mi?

Rusya, yeşil pasaport sahiplerinden 90 güne kadar olan ziyaretler için vize talep etmemektedir. Yeşil pasaportunuzla Rusya’ya vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Tüm Ülkeler

NoÜlkeVize Süresi
1Almanya90 gün
2Andorra90 gün
3Arjantin90 gün
4Arnavutluk90 gün
5Aruba90 gün
6Avusturya90 gün
7Azerbaycan90 gün
8Bahreyn90 güne kadar
9Bahamalar
10Bangladeş90 gün
11Barbados90 gün
12Belçika90 gün
13Belize90 gün
14Beyaz Rusya (Belarus)90 gün
15Birleşik Arap Emirlikleri90 gün
16Bolivya90 gün
17Bosna-Hersek90 gün
18Botsvana90 gün
19Brezilya90 gün
20Britanya Virjin Adaları30 gün
21Bulgaristan90 gün
22Cook Adaları31 gün
23Curaçao30 gün
24Cezayir90 gün
25Cibuti90 gün
26Çin30 gün
27Çek Cumhuriyeti90 gün
28Danimarka90 gün
29Dominika21 gün
30Dominik Cumhuriyeti30 gün
31Doğu Timor30 gün
32Ekvador90 gün
33El Salvador90 gün
34Endonezya14 gün
35Estonya90 gün
36Fas90 gün
37Fiji120 gün
38Filipinler30 gün
39Filistin30 gün
40Finlandiya90 gün
41Fransa90 gün
42Fildişi Sahili
43Gana60 gün
44Grenada
45Guatemala90 gün
46Guyana90 gün
47Gürcistan90 gün
48Güney Afrika Cumhuriyeti30 gün
49Güney Kore90 gün
50Haiti90 gün
51Hollanda90 gün
52Hollanda Antilleri
53Honduras90 gün
54Hong Kong90 gün
55Hırvatistan90 gün
56Irak30 gün
57İran Halk Cumhuriyeti90 gün
58İspanya90 gün
59İsrail90 gün
60İsveç90 gün
61İsviçre90 gün
62İtalya90 gün
63İzlanda90 gün
64Jamaika90 gün
65Japonya90 gün
66Kamboçya90 gün
67Kamerun90 gün
68Karadağ90 gün
69Katar90 gün
70Kazakistan30 gün
71Kenya90 gün
72Kırgızistan
73KKTCSerbest Dolaşım
74Kolombiya90 gün
75Komor Federe İslam Cumhuriyeti
76Kosova90 gün
77Kosta Rika30 gün
78Kuveyt90 gün
79Küba
80Letonya90 gün
81Lihtenştayn90 gün
82Litvanya
83Lübnan90 gün
84Lüksemburg90 gün
85Macaristan30 gün
86Makedonya Cumhuriyeti90 gün
87Makau30 gün
88Madagaskar90 gün
89Maldivler30 gün
90Malezya90 gün
91Malta
92Mauritius30 gün
93Meksika90 gün
94Moldova90 gün
95Monako90 gün
96Moğolistan30 gün
97Moritanya90 gün
98Mozambik30 gün
99Myanmar28 gün internetten vize
100NepalKapıda vize
101Nikaragua90 gün
102Norveç90 gün
103Pakistan90 gün
104Palau30 gün
105Panama6 ay
106Paraguay90 gün
107Peru90 gün
108Polonya90 gün
109Portekiz90 gün
110Ruanda
111Rusya30 gün internetten elektronik vize
112Saint Kitts (Saint Christoper) ve Nevis Adaları90 gün
113Saint Lucia6 hafta
114Saint Vincent ve Grenadinler Adaları30 gün
115San Marino90 gün
116Seyşeller90 gün
117Singapur90 gün
118Sırbistan90 gün
119Slovakya90 gün
120Slovenya90 gün
121Sri Lanka30 gün
122Sudan30 gün
123Suriye90 gün
124Svaziland30 gün
125Şili90 gün
126Tacikistan60 gün
127Tanzanya90 gün
128Tayland90 gün
129Tayvan30 gün sınırda vize
130Tonga31 gün
131Trinidad ve Tobago30 gün
132Tunus90 gün
133Turks ve Caicos Adaları90 gün
134Tuvalu30 gün
135Ukrayna90 güne kadar
136Umman
137Uruguay90 gün
138Ürdün90 gün
139Vanuatu30 gün
140Vatikan90 gün
141Venezuela90 gün
142Vietnam90 gün
143Yunanistan90 gün
144Yemen30 gün
145Yeni Kaledonya
146Zambiya30 gün
147Zimbabve

Yeşil pasaport, belirli şartları karşılayan devlet memurlarına, belediye başkanlarına, ihracatçılara ve aile üyelerine sunulan birçok avantajı olan özel bir pasaport türüdür. Başvuru sürecinin tamamlanmasıyla, sahiplerine yurt dışında seyahat ederken büyük kolaylıklar sağlar.

Bu makale ile yeşil pasaportun ne olduğunu, kimlerin bu pasaportu alabileceğini ve gerekli belgeleri öğrenmiş oldunuz. Yeşil pasaport başvurusu hakkında detaylı bilgi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘nün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş.

Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Alper, bir firmanın AR-GE bölümünde çalışarak biyolojik çeşitlilik ve tarımda sürdürülebilirlik üzerine projeler üretiyor. Mikroskobik dünyayı keşfetmek ve doğaya faydalı çözümler bulmak için tutkuyla çalışıyor.

Yanıt Bırakın.

Exit mobile version