Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği (mpox) salgınıyla ilgili olarak, salgından etkilenen ülkelerle işbirliği içinde olduklarını belirtti. DSÖ, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), sivil toplum kuruluşları ve diğer ortaklarla birlikte hareket ederek virüsün yayılmasını durdurmayı hedefliyor.

Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha geniş bir uluslararası yayılma riski taşıdığını ifade ederek, DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısında konuştu. Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti‘nde son 10 yılda virüsün yayılmasının hızlandığını ve vaka sayısında istikrarlı bir artış görüldüğünü belirtti.

2023 yılında bildirilen Maymun çiçeği vakalarında önemli bir artış olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bu yıl Afrika ülkelerinden bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını ve bu vakalara bağlı olarak 524 ölüm kaydedildiğini açıkladı. Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti‘nde ortaya çıkan ve cinsel yollarla yayıldığı tespit edilen “1b türü” virüsün komşu ülkelere yayılmasının endişe verici olduğunu vurguladı.

Temmuz ayında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti‘ne komşu olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi ülkelerde Maymun çiçeği virüsü vakalarının görüldüğünü belirten Ghebreyesus, bu ülkelerde yaklaşık 90 vaka bildirildiğini hatırlattı. Ghebreyesus, salgının yalnızca bir türüne odaklanmadıklarını, farklı ülkelerde farklı bulaşma yolları ve risk düzeyleri olan çeşitli salgınlarla mücadele ettiklerini söyledi.

Salgının nedenlerini anlamak ve çözüm üretmek için DSÖ, Africa CDC, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla birlikte çalıştığını ifade eden Ghebreyesus, bölgesel müdahale planları için başlangıçta 15 milyon dolar kaynak gerektiğini belirtti. DSÖ uzmanları, Maymun çiçeği için iki farklı aşı önerirken, bu aşılar Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerde de onaylanmıştır.

Afrika Birliği, kıta genelinde hızla yayılan Maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı acil durum ilan etmişti. Virüs, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte insanlardan bulaşabiliyor. Virüsle temas eden vücut döküntüleri, enfekte olmuş eşyalar veya vücut sıvıları bulaşmanın başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyon sonrası 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor ve yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlar görülüyor. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla semptomlar hafifletilebiliyor. Çoğu hasta, hafif belirtilerle hastalığı atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, 2022 yılında “Maymun Çiçeği Hastalığı” ismini, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.

Paylaş.

Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Alper, bir firmanın AR-GE bölümünde çalışarak biyolojik çeşitlilik ve tarımda sürdürülebilirlik üzerine projeler üretiyor. Mikroskobik dünyayı keşfetmek ve doğaya faydalı çözümler bulmak için tutkuyla çalışıyor.

Yanıt Bırakın.

Exit mobile version