Afrika kıtasında bugüne kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm bildirildi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), kıta genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, kurumların, kaynakların ve iradenin hızla harekete geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu sağlık acil durumunu kıtasal güvenlik için ilan ettiklerini açıkladı.

Africa CDC uzmanları, virüsün yeni varyantının şimdiye kadar tespit edilenler arasında en tehlikelisi olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle yayılma hızının artması, büyük endişelere yol açıyor. Ağustos ayı başında Kenya ve Orta Afrika Cumhuriyeti, maymun çiçeği salgını ilan eden ülkeler arasında yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kasım ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaştığını doğruladı. Afrikalı bilim insanları, bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceğini ifade ediyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’da salgınlar, aşılama ve antiviral tedaviyle kontrol altına alınmışken, Afrika’nın birçok bölgesinde aşılara erişim neredeyse yok.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, bu yıl en büyük salgınla karşı karşıya kalan ülkelerden biri. Ülkede 12.000’den fazla vaka ve en az 470 ölüm kaydedildi. Bu durum, tehlikeli yeni bir tür, düzensiz hastalık gözetimi ve tedavi eksikliğiyle daha da karmaşık hale geliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti gibi salgının uzak bölgelerde görüldüğü ülkelerde, yetkililer, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için hükümetin çabalarına halkın destek vermesini talep etti. Doğu Afrika Topluluğu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden kaynaklanan hastalık riski konusunda bölgedeki diğer ülkeleri uyardı ve Burundi de şimdiden üç vakayı doğruladı.

Paylaş.

Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Alper, bir firmanın AR-GE bölümünde çalışarak biyolojik çeşitlilik ve tarımda sürdürülebilirlik üzerine projeler üretiyor. Mikroskobik dünyayı keşfetmek ve doğaya faydalı çözümler bulmak için tutkuyla çalışıyor.

Yanıt Bırakın.

Exit mobile version