Yurt dışına çıkmayı planlayan herkesin merak ettiği konulardan biri pasaport ücretleridir. 2024 yılı itibarıyla pasaport ücretleri ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgiye bu makalede ulaşabilirsiniz. İşte 2024 pasaport ücretleri ve başvuru süreci hakkında bilmeniz gerekenler:

Türkiye’de farklı amaçlar ve kullanıcılar için çeşitli pasaport türleri bulunmaktadır. Bordo pasaport, standart pasaporttur, genel vatandaşlara verilir; yeşil pasaport, şartları taşıyan devlet memurları ve ailelerine; gri pasaport, resmi görevle yurt dışına gidenlere; siyah pasaport, diplomatlara, geçici pasaport pasaportunu kaybedenlere, ve yabancılara mahsus pasaport ise ülkemizde giriş çıkış için yabancılara verilmektedir. Her pasaport türü, sahiplerine farklı ayrıcalıklar ve haklar sunar. Pasaport başvurusu yapmadan önce, hangi pasaport türüne uygun olduğunuzu belirlemek için bu bilgileri göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Pasaport Ücretleri 2024

Pasaport ücretleri, pasaportun geçerlilik süresine göre değişmektedir. 2024 yılı için belirlenen pasaport harç ve defter bedelleri şu şekildedir:

  • 6 Ay: 2.429,30 TL (1.639,30 TL harç bedeli + 790,00 TL defter bedeli)
  • 1 Yıl: 3.186,60 TL (2.396,60 TL harç bedeli + 790,00 TL defter bedeli)
  • 2 Yıl: 4.702,60 TL (3.912,60 TL harç bedeli + 790,00 TL defter bedeli)
  • 3 Yıl: 6.348,30 TL (5.558,30 TL harç bedeli + 790,00 TL defter bedeli)
  • 3+ Yıl: 8.623,00 TL (7.833,00 TL harç bedeli + 790,00 TL defter bedeli)

Aşağıda pasaport harçları ve defter bedellerini içeren tabloyu bulabilirsiniz:

SüreHarç Bedeli (TL)Defter Bedeli (TL)Toplam (TL)
6 Ay1.639,30790,002.429,30
1 Yıl2.396,60790,003.186,60
2 Yıl3.912,60790,004.702,60
3 Yıl5.558,30790,006.348,30
3+ Yıl7.833,00790,008.623,00
2024 Yılı itibariyle Pasaport Harç Bedeli ve Defter Bedeli

Bu tablo, pasaport süresine göre ödemeniz gereken harç ve defter bedellerini göstermektedir. 

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. Yanlış ödeme yaptıysanız vergi dairesine gidip “bir formla başvurarak” ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz.

Pasaport harcı ve defter bedeli için Dijital Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden pasaport harcı ve değerli kağıt bedelini iki ayrı kalem halinde ödemeniz gerekiyor. Ödemeyi kredi kartı ile yapabileceğiniz gibi, bazı kamu bankalarının mobil şubelerinden de nakit olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, ödeme yaparken size en yakın vergi dairesini seçebilirsiniz. Tavsiye olarak mobil bankacılık kullanın. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi bankaların mobil bankacılıklarında “ÖDEMELER – VERGİ – PASAPORT” kısmına giderek “PASAPORT HARCI” ve “PASAPORT SATIŞ BEDELİ” ücretlerini ödeyin. Bazı bankalar ikisini birden ödemenize izin veriyor. Şu anda ücretler aşağıdaki gibi. Ayrıca başkasının mobil bankacılığını kullanarak “başvuru sahibinin TC Kimlik Numarası” ile ödeme yapabilirsiniz. Randevuya giderken ödeme dekontunu yanınızda almanıza gerek yok, sistem üzerinden ödeme bilgileri görülebilmektedir.

  • Dijital Vergi Dairesi Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme: Tıkla
  • Dijital Vergi Dairesi Pasaport Harcı Ödeme: Tıkla

Pasaport Başvuru Süreci

Pasaport başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

Yurt içinde, umuma mahsus (bordo) pasaport başvuruları ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır. Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için başvurular il nüfus müdürlüklerine yapılmaktadır.

Yurt dışında ise başvurular, dış temsilciliklerde gerçekleştirilmektedir.

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo – Standart Pasaport Herkese Verilen – İlçe Nüfus Müdürlüğü)
  • Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil – İl Nüfus Müdürlüğü)
  • Hizmet Damgalı Pasaport (Gri – İl Nüfus Müdürlüğü)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah – Dışişleri Bakanlığınca verilir.)
  • Geçici Pasaport (Pembe – Dış Temsilciliklerce verilir.)
  • Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilir.)

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

1. Randevu Alın: İlk olarak, E-devlet üzerinden nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Bu adım, başvuru sürecini hızlandıracak ve randevu sırasında uzun süre beklemenizi önleyecektir. Unutmayın dilediğiniz il veya ilçe nüfus müdürlüğünden dilediğiniz zamanda başvurulabilirsiniz. Aynı zamanda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden de randevu alabilirsiniz. İkisi de benzer işler. Altta bağlantısını bırakıyorum, isterseniz Google amcaya “pasaport randevusu al” diyerek te bu bağlantılara ulaşabilirsiniz.

    2. Yeşil veya Gri Pasaport İçin Müdürlüğünüze Başvurun: Eğer yeşil ve gri pasaport alacaksanız başvuru formunu doldurmak için bağlı bulunduğunuz müdürlüğünüzden form temin edebilirsiniz. Bordo pasaport için herhangi bir forma ihtiyacınız yok, doğrudan başvuru yapabilirsiniz.

    3. Gerekli Belgeleri Hazırlayın: Pasaport başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

    • T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı
    • Biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğraf)
    • Pasaport harcı ve defter bedelinin ödenmiş olması gerekir.
    • Eski pasaport (varsa)
    • Yeşil veya gri pasaport için “pasaport başvuru formu

    4. Başvuru Yapın: Randevu aldığınız tarihte ilgili nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu gerçekleştirin. Gerekli belgeleri teslim edin ve biyometrik fotoğrafınızı sisteme taratması için görevliye verin.

    5. Pasaportun Teslim Alınması: Pasaport başvurunuzun onaylanmasının ardından, pasaportunuz ortalama 5-7 iş günü içerisinde adresinize teslim edilecektir.

      Pasaport Ücretlerinin Ödenmesi

      Pasaport ücretleri, başvuru sırasında banka veya internet bankacılığı aracılığıyla ödenebilir. Ödeme yaptıktan sonra, ödemenin makbuzunu almanıza gerek yok. Sistemde otomatik görünür.

      Paylaş.

      Atatürk Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olan Alper, bir firmanın AR-GE bölümünde çalışarak biyolojik çeşitlilik ve tarımda sürdürülebilirlik üzerine projeler üretiyor. Mikroskobik dünyayı keşfetmek ve doğaya faydalı çözümler bulmak için tutkuyla çalışıyor.

      Yanıt Bırakın.

      Exit mobile version