Yeni bir bulaşık makinesi seçmek oldukça zor olabilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz o kadar çok marka, özellik ve tasarım var ki, özellikle daha önce hiç bulaşık makinesi satın almadıysanız, tüm süreç göz korkutucu olabilir. Fiyat açısından da büyük farklılıklar gösterebilirler; tam boy modeller yaklaşık 8.000 TL‘den başlayıp en üst düzey tasarımlar için 45.000 TL‘ye kadar çıkabilir. Bu nedenle, göz atmaya başlamadan önce aklınızda bir bütçe olması ve bulaşık makinenizden ne istediğinize karar vermeniz çok önemlidir.
Peki sizin için en iyi bulaşık makinesini alıp almadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Size yardımcı olmak için bu kapsamlı kılavuzu bir araya getirdik. Burada, satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken tüm teknik ve tasarım özellikleri hakkında size yol göstereceğiz. Bu şekilde, bir bulaşık makinesinde tam olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilir ve paranızın karşılığını en iyi şekilde alabilirsiniz – bu arada, paradan tasarruf etmenizi sağlayacak bu 7 bulaşık makinesi ipucuna da göz atın. Lafı daha fazla uzatmadan, işte bulaşık makinesi alırken dikkat etmeniz gereken 7 şey.
Bulaşık makinenizi zaten seçtiyseniz, bulaşık makinenizin nasıl daha uzun ömürlü olacağını ve daha az onarıma ihtiyaç duyacağını da kontrol ettiğinizden emin olun. Ve işte bulaşık makinenizin performansını artırmanın 7 yolu.
1. Boyut (Büyüklük)
Dikkate almanız gereken ilk şey, alanınızın hangi boyutta bir bulaşık makinesini barındırabileceğidir. Aslında dört genel bulaşık makinesi boyutu mevcuttur: standart, büyük boy, kompakt ve taşınabilir. Bulaşık makinelerinin ölçülerinin, bulaşık makinesinin gerçek boyutundan ziyade sığacağı alana atıfta bulunabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin, standart bulaşık makineleri 60 cm genişlik spesifikasyonuna sahip olma eğilimindeyken, bir dolapta biraz kıpırdama alanı sağlamak için genellikle bundan biraz daha küçüktür. Bu ekstra alan kurulumu kolaylaştırır ve gerektiğinde ileride çıkarılabilmesi için yer bırakır.
Dolapların içine yerleştirilen tam boy bulaşık makineleri genellikle yalnızca genişlik açısından farklılık gösterir; standart olarak 60 cm‘den büyük modeller için 100 cm‘ye kadar değişir. Bununla birlikte, bağımsız bir bulaşık makinesi tercih ederseniz, yükseklik ve derinliğin modeller arasında bir inç kadar değişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle alanınızın buna uygun olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Kurulum sırasında, bulaşık makinenizin arkasında borular ve kablolar için alanın yanı sıra tezgah ile arasında yaklaşık 5 cm‘lik bir boşluk olması gerektiğini unutmayın. Kapağı açarken, dolaplar veya duvarlarla arasında her zaman en az 5 cm‘lik boşluk olmalıdır, aksi takdirde yükleme ve boşaltma söz konusu olduğunda bir engel olabilir.
Yeriniz kısıtlıysa, başka bir seçenek de daireler için ideal olan kompakt bir bulaşık makinesidir. Bu ince bulaşık makinelerini bulmak zordur, ancak mevcutturlar – genellikle sadece 45 cm genişliğindedirler ve hem ankastre hem de bağımsız tasarımlara sahip olabilirler. Bulaşık makinesi için dolap alanınız yoksa, taşınabilir modeller başka bir alternatiftir. Bu küçük, bağımsız bulaşık makineleri mutfak tezgahınızın üzerine oturur, ancak yalnızca sınırlı sayıda bulaşık yıkayabilir.
2. Kapasite
İhtiyacınız olan bulaşık makinesinin boyutunu ve türünü öğrendikten sonra, tasarım özelliklerini göz önünde bulundurmaya başlayabilirsiniz. En önemlilerinden biri kapasitedir. Bulaşık makineleri için kapasite, yer ayarı cinsinden verilir. Bir yer düzeni, masada bir yer ayarlamak için gereken tüm tabak ve çatal bıçak takımını ifade eder. Yani, genellikle bir yemek tabağı, yan tabak, bardak takımı, çatal bıçak takımı (bıçak, çatal ve kaşık) ve bazen bir kahve fincanı ve kaseden oluşur.
Çoğu standart bulaşık makinesinde 12-16 adet yer ayarı bulunur. Mantıksal olarak, ne kadar çok yer ayarlarsanız, bulaşık makinesi o kadar çok yer alabilir. Bununla birlikte, raflar daha fazla bulaşık alabilmek için daha iyi bir düzene sahip olsa da, daha yüksek yer ayarlı bulaşık makinelerinin bazen garip aralıklı dişler sağlayabileceğin,i unutmamak önemlidir – bunlar birbirine o kadar yakın olabilir ki, daha kalın tabaklar sepetin kenarlarına temas edebilir. Benim tavsiyem daha yüksek bir yer ayarını tercih etmeniz, ancak mümkünse rafların kalitesini bizzat kontrol etmeniz olacaktır. Ve tam kapasiteyle doldurulduğunda nasıl göründüğüne bakın.
3. Ayarlar
Ardından, bulaşık makinenizden hangi ayarları istediğinizi düşünün. Çoğu, otomatik, normal, ağır ve ekspres dahil olmak üzere beklediğiniz temel programları sunacaktır. Ancak, bazıları kullanabileceğiniz ek seçenekler sunacaktır. Örneğin, eko ayarların popülaritesi giderek artıyor – bununla bulaşık makinesi daha uzun süre çalışacak, ancak bu süreçte daha az su ve elektrik kullanacaktır. Bulaşık makinenizde kırılgan eşyalar yıkıyorsanız hassas döngüler de kullanışlıdır, ancak kristal asla bulaşık makinesine koymamanız gereken 13 şeyden biri olduğu için bu durumda elde yıkamanızı öneririz.
Bir de göz önünde bulundurulması gereken yıkama seçenekleri var. Sanitizasyon ayarları pandemiden bu yana talep görmektedir. Bununla bulaşık makinesi daha yüksek bir sıcaklıkta yıkar ve zararlı mikrop ve bakterileri öldürmek için daha uzun süre çalışır – biberonlar için idealdir. Bulaşık makinelerinin ısıtmalı kurutma ayarları da mevcuttur. Adından da anlaşılacağı gibi, kurutma işlemine yardımcı olmak için döngü bittikten sonra bulaşık makinesi kendini sıcak hava ile yıkar. Birçok bulaşık makinesi, içindekilerin kurumasına yardımcı olmak için döngünün sonunda otomatik kapı açma işlevine de sahiptir. Bazı bulaşık makinelerinin sahip olduğu bir diğer kullanışlı işlev de yarım yük yıkamadır. Bu, yıkama döngüsünü alt veya üst raflara odaklayarak yıkamaya ihtiyaç duyulmayan alanlarda su ve enerji tüketimini azaltır.
Kontrol panelini karmaşıklaştırmak yerine, bazı bulaşık makineleri ek programlara ve seçeneklere erişmenizi ve bunları indirmenizi sağlayan akıllı bağlantı sunar, ancak akıllı bağlantıyı daha sonra daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Daha fazla teknoloji fiyat etiketine ekleneceğinden, yalnızca istediğiniz ve kullanmayı planladığınız özelliklere yatırım yapmanız gerektiğini belirtmekte fayda var.
4. Enerji Tüketimi
Enerji maliyetleri her geçen gün artarken, giderek daha fazla sayıda insan ev aletlerini seçerken enerji tüketimini göz önünde bulunduruyor. Sonuçta, çalıştırmak için bir kol ve bir bacağa mal oluyorsa, harika bir bulaşık makinesine sahip olmanın pek bir anlamı yoktur. Enerji kullanımı, kWh cinsinden karşılaştırma için teknik özelliklerde listelenmelidir.
Bazı bulaşık makineleri Energy Star Sertifikalıdır – genel anlamda bu, federal standardın gerektirdiğinden %20-30 daha az enerji kullanacağı anlamına gelir. Energy Star‘a göre, bulaşık makineleri açısından, uygun olanların çalıştırılması size yılda yaklaşık 35 dolara mal olacak ve kullanım ömrü boyunca 14.000 litre su tasarrufu sağlayabilecektir. Dolayısıyla, bu logoya dikkat etmekte fayda var.
Yol gösterici olması açısından, enerji tüketimi yaklaşık 270 kWh veya daha az olan bulaşık makinelerine dikkat edin ve bulaşık makinesinin eko yıkama döngüleri veya ısısız kurutma seçenekleri gibi enerji tasarrufu sağlayan özelliklerini dikkate alın.
5. Gürültü (Ses) Seviyesi
Muhtemelen bulaşık makinesi mutfağınızda yer alacaktır, bu nedenle yemek yediğinizde veya yakınlarda oturduğunuzda çalışırken çok fazla gürültü yapmasını ve sohbeti bastırmasını istemezsiniz. Her bulaşık makinesi bir gürültü derecesine sahiptir ve bu her zaman dikkate alınmalıdır. Bu değer 39 dba ile 60 dba arasında değişebilir, bu nedenle modeller arasında genellikle önemli bir fark vardır.
Bazı bulaşık makineleri düşük dba değerini yansıtmak için özellikle sessiz bir tasarımın reklamını yapacaktır, bu nedenle gürültü sizin için çok önemliyse bu pazarlamaya dikkat edin. Sessiz bir bulaşık makinesinin size sabah erken saatlerde veya gece geç saatlerde çalıştırma konusunda daha fazla özgürlük sağlayacağını unutmayın. En iyisi için yaklaşık 40 dba değerini hedefleyin.
6. Tasarım Özellikleri
Bulaşık makineniz, günlük kullanımı daha keyifli hale getiren kullanışlı tasarım özelliklerine de sahip olabilir. Örneğin, birçok bulaşık makinesi artık bulaşık makinesinin en üst kısmında bulunan üçüncü raflara sahiptir. Bunlar ağırlıklı olarak çatal bıçak takımlarını koymak için tasarlanmıştır, ancak artık daha fazlası alandan daha iyi yararlanmak için tasarlanmıştır, hatta bazıları cam eşyaları da barındırmaktadır. Bu sadece bulaşık makinenizin kapasitesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel çatal bıçak sepeti kullanımına kıyasla çatal bıçak takımı için daha iyi bir temizleme performansı sağlama eğilimindedir.
Bazı bulaşık makineleri, bulaşık makinesinin tabanında yerleşik sert gıda öğütücüler de sunar. Bu, esasen büyük yiyecek parçacıklarını parçalayarak bulaşıklarınızın üzerinde yeniden birikmek yerine akıp gitmelerini sağlar. Bunlardan birinin takılı olması doğal olarak fiyata eklenir, ancak bulaşık makinenizi temizlemeyi kolaylaştıracaktır.
7. Akıllı Bağlantı
Akıllı bağlantı, bulaşık makinesi tasarımında giderek daha fazla sabit hale geliyor. Esasen, akıllı bağlantı ile bulaşık makinesini telefonunuzdan veya sesli kontrol yoluyla kontrol edebilir ve izleyebilirsiniz. Bu, istediğiniz zaman uzaktan başlatabileceğiniz ve yıkama döngüsünün ilerleyişini kontrol edebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca enerji tüketiminizi daha iyi izleyebilir, ek döngüler indirebilir (daha önce belirtildiği gibi) ve döngü bittiğinde veya bulaşık makinenizin daha fazla parlatıcıya ihtiyacı olduğunda olduğu gibi bildirimler alabilirsiniz. Hatta bazıları sorunları giderebilir ve servis gerektiğinde size haber verebilir.
Akıllı bağlantı, bulaşık makinenizin genel erişilebilirliğini ve rahatlığını artırabilir. Ancak akıllı bağlantı özelliğinin yalnızca daha kaliteli tasarımlarla birlikte sunulma eğiliminde olduğunu, dolayısıyla bunun size pahalıya mal olacağını unutmayın.
Bulaşık makineleri hakkında bilmeniz gereken her şey bu kadar. Bunun yerine elde yıkamaya devam etmeniz gerekip gerekmediğini merak ediyor musunuz? Bulaşık makinesi elde yıkamaya karşı – hangisi daha ucuz?